суботу, 18 січня 2014 р.

Факти про Великий адронний колайдер

2.jpg

  • У проекті Великого адронного колайдера протягом кількох років співпрацюють 10 тисяч учених, серед яких є і українські науковці.
  • Науковцям Європейська рада з ядерних досліджень (CERN), що працюють з Великим адронним колайдеромналежить відкриття, яке похитнуло усталену концепцію, запропоновану Ейнштейном: субатомні частинки можуть рухатися зі швидкістю, що перевищує швидкість світла.
  • Усередині колайдера підтримується температура -271,3˚С (нижча майже на 1,5˚С від температури космосу). Так зроблено для того, щоб виникло явище надпровідності, що зумовлює виникнення магнітного поля, здатного розганяти протони до швидкості світла.
  • Учені CERN здобули найгарячішу речовину, відому людству. Зіштовхнувши іони золота, дослідники отримали кварк-глюонну плазму з температурою 4 трлн ˚С (тобто, якщо вірити ЗМІ, у 250 000 разів гарячішу за температуру Сонця). Хоча слід зазначити, що першими її відкрили в США під час експерименту в релятивістському колайдері важких іонів (RHIC).
  • Учені CERN у 2012 році відкрили частинку, схожу на бозон Хіггса (єдину відсутню ланку так званої Стандартної моделі, існування якої передбачили ще півстоліття тому). Проте на цьогорічній конференції в італійських Альпах учені визнали, що відкрита частинка хоча і дуже схожа на «часточку бога», проте не всіма параметрами відповідає Стандартній моделі. Тому вчені ще вивчають відкритий бозон.
  • На основі детектору елементарних часток, встановленому на Великому адронному колайдері ученим CERN вдалося створити прилади, що роблять кольорові рентгенівські знімки.
  • Більше 10 000 наукових співробітників зі 113 країн користуються найсучаснішим і ефективним обладнанням, розробленим у CERN.
На будівництво Великого адронного колайдера, за деякими оцінками, витрачено близько від $4 млрд до $8 млрд.

Немає коментарів:

Дописати коментар